Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Stephen King - Έτσι ξεκίνησαν όλα...


Ο Stephen King γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1947 στο Πόρτλαντ της Πολιτείας Μέιν των ΗΠΑ. Είναι γιος του ναυτικού Ντόναλντ Έντουιν Κινγκ και της συζύγου του, Νέλυ Ρουθ Πίλσμπουρυ. Όταν ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένειά τους το 1949, ο Stephen ήταν μόλις 2 ετών και η μητέρα του ήταν αναγκασμένη να μεγαλώσει μόνη της τον ίδιο και τον μεγαλύτερο αδελφό του, Ντέιβιντ. Με πολλές δυσκολίες έπρεπε να θρέψει την οικογένειά της, κάνοντας διάφορες ευκαιριακές εργασίες, ενώ αναγκαζόταν να μετακομίζει συχνά.
Ο Stephen King έγραψε τις πρώτες του ιστορίες ήδη στην ηλικία των επτά ετών. Στον κινηματογράφο πήγαινε με τον αδελφό του και παρακολουθούσε συχνά ταινίες επιστημονικής φαντασίας και ταινίες φαντασίας. Από εκείνη την περίοδο προέρχεται και η προτίμησή του για τις ιστορίες τρόμου, το λογοτεχνικό είδος που θα τον καθιέρωνε στη συνείδηση του κοινού τα επόμενα χρόνια... Σε ηλικία δεκατριών ετών βρήκε μια κούτα γεμάτη με ανολοκλήρωτα χειρόγραφα του πατέρα του, κυρίως ιστορίες επιστημονικής φαντασίας και τρόμου. Στο αυτοβιογραφικό του έργο "Οn Writing" (μτφρ: "Περί συγγραφής", Εκδόσεις: Bell / Χαρλένικ Ελλάς, 2006) γράφει ότι αυτό ήταν γι' αυτόν μια καθοριστική εμπειρία. Σε ηλικία δεκαεννιά ετών εξέδωσε την πρώτη του ιστορία, με τίτλο "I was a Teenager Grave Robber" στο περιοδικό "Comics Review".


Από το 1966 έως το 1970 ο King σπούδασε αγγλική φιλολογία με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Μέιν, όπου ταυτόχρονα αρθρογραφεί στην πανεπιστημιακή εφημερίδα. Εκεί γνώρισε και την μετέπειτα σύζυγό του, Ταμπίτα (Tabitha), του γένους Σπρους (Spruce). Στις 2 Ιανουαρίου 1971 παντρεύτηκαν και την ίδια ακόμα χρονιά γεννήθηκε η κόρη τους, Ναόμι (Naomi). Από το 1971, αμέσως μετά την αποφοίτησή του, ξεκίνησε να διδάσκει στο Χάμπτον (Hampton) του Μέιν ως καθηγητής αγγλικών. Το εισόδημά του, όμως, ήταν χαμηλό για να μπορέσει να συντηρήσει την οικογένειά του, λόγος για τον οποίο εργαζόταν τα βράδια ως σιδερωτής σε κατάστημα με πλυντήρια! Έτσι, του έμενε μόνο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος, τον οποίο χρησιμοποιούσε για να γράφει μικρές ιστορίες. Αν και τα κατάφερνε κάποιες φορές να πουλήσει κάποια από αυτές, βρισκόταν ακόμα πολύ μακριά από το να μπορεί να εξασφαλίσει το εισόδημά του με την συγγραφική του εργασία. Ήδη, πριν από την επιτυχία του, ο Κινγκ έγραφε αρκετά μυθιστορήματα, τα οποία, όμως, δεν είχαν γίνει αποδεκτά από τους εκδότες. Αργότερα τα δημοσίευσε επεξεργασμένα κάτω από το ψευδώνυμο του "Ρίτσαρντ Μπάχμαν" (Richard Bachman).


Τα οικονομικά προβλήματα ήταν πολλά, ενώ δεν έλειπαν και οι στιγμές έντασης με την σύζυγό του. Ζούσαν σ' ένα ενοικιαζόμενο τροχόσπιτο όταν ο King ξεκίνησε να γράφει το μυθιστόρημά του "Κάρι" ("Carrie"). Όπως αποκάλυψε στο αυτοβιογραφικό "On writing", στην τελική ανάγνωση του κειμένου, θεώρησε το χειρόγραφο του "Κάρι" κατώτερο των προσδοκιών του. Θέλοντας να αποφύγει μια ακόμη απόρριψη από τους εκδότες, το πέταξε στον σκουπιδοτενεκέ. Εκεί το βρήκε η γυναίκα του, το ανέσυρε, διάβασε την ιστορία και τον προέτρεψε να το ολοκληρώσει, πείθοντάς τον τελικά να της δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. Ο King το έκανε και το 1973 ο εκδοτικός οίκος "Ντάμπλντέι" (Doubleday) δέχτηκε την ιστορία. Λίγο αργότερα η "New American Library" απέκτησε τα δικαιώματα βιβλίου τσέπης για το ποσό-ρεκόρ των 400.000 δολαρίων, όταν ο ετήσιος μισθός του King άγγιζε μόλις τα 6.400 δολάρια!! Εξαιτίας αυτού του γεγονότος και με την επιτυχή μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη δύο χρόνια αργότερα, έγινε γνωστός σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Έχοντας αποκτήσει ξαφνικά χρήμα και δόξα, αποφάσισε να εγκαταλείψει το επάγγελμα του καθηγητή και να αφοσιωθεί, πλέον, ολοκληρωτικά στη συγγραφή...
Ευτυχώς για όλους μας...


🔎2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...